Een faillissement van Lernout & Hauspie leek vorige week al onafwendbaar nadat het Beroepshof van Gent het herstelplan verwierp. Hierdoor was er geen bescherming meer tegen de schuldeisers. De top van het spraaktechnologiebedrijf had echter nog hoop en schermde met interesse van partijen voor een overname.

Het uitgesproken faillissement door de handelsrechtbank in Ieper is L&H dan ook rauw op het dak gevallen. Hoogste baas Phillippe Bodson liet zich in scherpe bewoordingen uit over het vonnis van rechter Michel Handschoewerker. "Jammer voor het bedrijf, de medewerkers, de streek, het land. Sommige mensen denken niet na over de gevolgen van hun beslissing'', zo wordt Bodson geciteerd door De Standaard.

L&H stelde dat de situatie sinds vorige week essentieel was gewijzigd. Het Amerikaanse Speechworks deed namelijk een bod op enkele onderdelen van het bedrijf. Bovendien zou er nog een andere overnamekandidaat zijn. Dit heeft Handschoewerker niet kunnen vermurwen.

Er zijn vijf curatoren aangesteld die nu moeten beslissen wat er verder met de resten van de voormalige trots van België moet gaan gebeuren. Naar alle waarschijnlijkheid zullen enkele onderdelen voorlopig blijven functioneren, in de hoop dat de failliete inboedel nog wat geld oplevert. Enkele honderden banen zullen verdwijnen.

De ellende met het softwarebedrijf begon voor de buitenwereld ongeveer een jaar geleden, toen The Wall Street Journal een serie artikelen publiceerde waarin het gerommel met cijfers aan het licht kwam.