De twee giganten voerden de afgelopen tien weken taaie onderhandelingen, maar zijn er uiteindelijk niet uitgekomen. Centraal in de gesprekken stond de vraag onder welke voorwaarden de internetdiensten van AOL zouden kunnen worden geïntegreerd in het op 25 oktober verschijnende nieuwe besturingssysteem van Microsoft, Windows XP.Bij vorige Windows-versies had AOL een dergelijke voorkeurspositie, wat het internetbedrijf veel klanten heeft opgeleverd. Zij konden immers met één muisklik toegang krijgen tot AOL. Computers met Windows XP krijgen nu echter standaard geen AOL-icoontjes op het bureaublad, zodat computeraars meer moeite zullen moeten doen om de diensten van AOL te bereiken. Microsoft biedt zelf met AOL concurrerende diensten aan, zoals een eigen instant messenger.

RealNetworks

Volgens America Online zijn de onderhandelingen op maar één punt vastgelopen: mediaspelers. Microsoft zou hebben geëist dat AOL haar steun aan de technologie van RealNetworks zou inruilen voor Microsofts eigen techniek. Op deze manier wilde Microsoft een dominante positie verkrijgen op het gebied van audio- en videosoftware, zo stelt AOL.Voor AOL is RealPlayer de standaard audiospeler. De content van America Online is dan ook geschikt gemaakt voor de technologie van Real, iets wat AOL weigert op te geven. De stelling van AOL dat Microsoft het gebruik van Windows Media Player tracht te promoten middels bundeling met het eigen besturingssysteem en deals met derde partijen, roept herinneringen op aan de nog altijd lopende anti-trustzaak tegen Microsoft.Een van de centrale beschuldigingen – ook van AOL - hierin is immers dat Microsoft het vroeger oppermachtige Netscape uit de markt heeft gedrukt door de eigen Internet Explorer te integreren in Windows. Op het gebied van audio en video zou RealNetworks het volgende slachtoffer zijn van de expansiedrift van Microsoft.

Instant Messaging

Microsoft geeft echter hele andere redenen aan voor het mislukken van de gesprekken met AOL. Er zou geen sprake zijn van één punt waarop de onderhandelingen zijn gestrand. Er worden verschillende kwesties aangestipt zoals de vraag of AOL een eigen icoon op de desktop mag hebben.Voor Microsoft zou het belangrijkste punt zijn geweest de weigering van AOL op haar instant messaging-software te laten samenwerken met de IM-software van Microsoft. Hierover steggelen de partijen al tijden. Microsoft stelt nog wel in een verklaring dat het bedrijf er alles aan zal doen om de diensten van AOL goed te laten werken op Windows XP.