De ondernemingsraad is bang dat door een Mexicaanse overname de “continuïteit en kwaliteit van dienstverlening” alsook de werkgelegenheid bij KPN in gevaar komt. De OR hoopt dat politici hun invloed willen gebruiken en roept zowel het kabinet als Tweede Kamerleden "nadrukkelijk" op om de op handen zijnde overname tegen te houden, meldt RTL Nieuws. Beschermende wetgeving zou daarbij volgens de raad ingezet kunnen worden.

Vakbond: geen zorgen

Woensdag bracht Abvakabo FNV naar buiten zich geen zorgen te maken. Dit naar aanleiding van een kennismakingsgesprek met América Móvil waaruit bleek dat het Mexicaanse telecombedrijf geen plannen heeft om het huidige beleid van de KPN-directie op het gebied van werkgelegenheid en investeringen te veranderen na de overname.

“De Mexicanen willen KPN gebruiken om te kunnen investeren in het telecomnet. Over de werkgelegenheid binnen KPN was de afgevaardigde van AMX [América Móvil -red] duidelijk: Wij ondersteunen de uitgestippelde route van de Raad van Bestuur van KPN en zijn niet voornemens wijzigingen aan te brengen in de werkgelegenheid”, aldus Abvakabo FNV-bestuurder Joost van Herpen, die het onderhoud een boeiend gesprek noemde.

Een dag later zegt Van Herpen zich voor een groot deel te kunnen vinden in de brief van de OR. “De ondernemingsraad moet vooral zijn eigen afweging maken. Zij zitten grotendeels in hetzelfde spoor als Abvakabo FNV. Gisteren heb we duidelijkheid gekregen voor de korte termijn. Maar we oordelen pas nadat er een formeel bod bekend is met daarin de achterliggende strategie voor de lange termijn”, aldus de Abvakabo FNV-bestuurder in een reactie aan Webwereld.

Geschil E-Plus

De top van América Móvil sprak inmiddels ook met minister Kamp over de overname van KPN. Vlak voor deze ontmoeting werd het geschil rond de voorgenomen verkoop van de Duitse mobiele dochter E-Plus al opgelost. Daarbij voegt Telefónica Deutschland zijn Duitse mobiele dochter O2 Deutschland samen met E-Plus en is er opnieuw een hobbel op weg naar een Mexicaanse overname weggenomen.

De bewuste brief van de OR van KPN aan politici:

Open brief COR KPN aan kabinet en voorzitters tweede kamer fracties

Update 14.23 uur: Reactie Abvakabo FNV toegevoegd