Eind december 2007 bezorgde Tom Drapeau, hoofd van Netscape, gebruikers van de browser een onaangename verrassing door te laten weten dat hij de ondersteuning voor de browser zou beëindigen. Drapeau noemde 1 februari 2008 als de datum waarop het bedrijf zou stoppen met het uitbrengen van beveiligingsupdates.

Gisteren besloot Drapeau echter net zo onverwacht als de eerdere aankondiging, om deze datum een hele maand vooruit te schuiven. Reden hiervoor is dat Netscape en haar partners meer tijd nodig hebben voor het voltooien van de software die is ontwikkeld om gebruikers van Netscape te helpen migreren naar Mozilla's Firefox of naar Flock van Flock Inc, meldt ComputerWorld.

Upgrade voor migratie

Daarnaast kondigde Drapeau ook aan dat er een upgrade verstrekt zal worden aan gebruikers van Netscape 9, om ze 'te helpen kiezen tussen twee fantastische alternatieve browsers, Firefox en Flock'. Het is één van de eerste keren dat Drapeau Flock officieel noemde als opvolger voor Netscape, al bejubelden andere leden van het Netscape team de browser al eerder deze maand. Flock is een gratis browser die voorzien is van functies voor sociale netwerksites en die gebaseerd is op de codebase van Firefox.

Handmatig overstappen

Drapeau liet verder niet weten wat voor software er precies ontwikkeld werd, verwacht wordt dat het gaat om een migratie-assistent om over te stappen van Netscape naar Firefox. Tot nu toe was de enige manier om over te stappen naar Firefox het handmatig kopiëren van bepaalde Netscape bestanden en mappen naar Firefox. In versie 1.06 van Flock, die onlangs werd uitgebracht, zijn opties ingebouwd om automatisch te migreren van Netscape naar Flock.

Geen duidelijke reden

Er wordt al een tijdje gespeculeerd over de precieze reden van het stopzetten van de ondersteuning van Netscape. Net als in december gaf Drapeau ook nu geen expliciete reden hiervoor, anders dan het teruglopende marktaandeel van de browser. Bronnen dichtbij Netscape hebben echter laten weten dat het gebrek aan interesse en investering van de AOL-top ten grondslag ligt aan de beslissing om Netscape de nek om te draaien.

Mozilla slechte winnaar

De sportiviteit die Drapeau toont ten opzichte van Mozilla, wordt overigens niet geretourneerd. Vorige maand liet Asa Dotzler, hoofd community development bij Mozilla weten blij te zijn dat 'het zielige beestje eindelijk is ingeslapen' en dat hij blij was dat Netscape van de landkaart verdween.