Daarmee komt Windows XP officieel in de Extended Supportfase terecht. Wie problemen heeft met XP moet gaan betalen om hulp te krijgen van de helpdesk. Functies zullen niet zomaar toegevoegd worden aan het besturingssysteem, en mochten patches daartoe uitkomen dan zullen deze betaald zijn. Securitypatches blijven wel kosteloos.

De welbekende problemen met Vista hebben het officiële leven van XP nog flink weten te rekken. Normaliter geeft Microsoft vijf jaar volledige garantie aan zijn product, voordat voor de helpdesk betaald moet gaan worden, maar XP heeft de 7,5 gehaald. Bovendien mogen leveranciers nog steeds systemen verkopen met XP Pro erop, de zogenaamde downgrade-regeling.

Vorige week werd bekend dat deze regeling met nog eens een jaar wordt verlengd en in april 2010 pas afloopt. Het is bovendien mogelijk om te downgraden naar XP vanaf Windows 7. Over de ondersteuning bestond nog twijfel bij de Nederlandse tak van Microsoft.

De verandering in ondersteuning betekent niet dat veel bedrijven en masse zullen overstappen op Vista, of direct naar Windows7 gaan als deze aan het eind van dit jaar op de markt verschijnt. Dikwijls hangen dat soort refreshes samen met vervanging van hardware, en wordt een tijdje gewacht totdat kinderziektes in een OS verholpen zijn.

Bron: Techworld.nl