De openbare aanklager uit Californie, Bill Lockyer, denkt dat het onderzoek maanden kan duren. HP laste zondag een conference call in op hoog niveau om de zaak door te spreken. Topvrouw Patricia Dunn heeft aangegeven niet op te willen stappen. Tevens is zij 'geschokt' door het feit dat er illegale handelingen zijn verricht door externe onderzoekers die door HP zijn ingehuurd om de informatielekken in het bedrijf te onderzoeken.

Directeur Mark Hurd roept zijn werknemers in een brief op de focus te houden op het werk dat gedaan moet worden. "De berichtgeving en speculaties hebben niets te maken met de strategie en werkzaamheden van HP", schrijft Hurd.

Eind vorige week werd bekend dat onderzoekers ingehuurd door HP gebruik hebben gemaakt van belgegevens van HP-bestuurders en journalisten, om zo te achterhalen wie er informatie naar buiten lekte. Een externe onderzoeker ingehuurd heeft zijn identiteit verhuld te kunnen achterhalen waar het informatielek binnen de organisatie zat.

Uit het eigen onderzoek blijkt dat directielid George Keyworth van HP vanaf 2005 vertrouwelijke bedrijfsinformatie, waaronder directiebesluiten, heeft doorgespeeld aan verschillende partijen. Keyworth weigert echter om per direct op te stappen. Topman Thomas Perkins is in mei al uit het bestuur gestapt. Een reden werd toen niet gegeven, maar inmiddels blijkt dat hij is opgestapt uit onvrede over het interne onderzoek.

Furieus

Journalisten zijn furieus over de handelswijze van HP. "Staat HP voor Hewlett-Packard of voor Hackers of Privacy?", vraagt Christine Tatum Society of Professional Journalists zich retorisch af. "Journalisten zijn niet de enige die zich hier boos over moeten maken. Dezelfde pretexting-techniek die is gebruikt door de onderzoekers, kan ook tegen consumenten worden gebruikt."

De verklaring dat HP 'niet blij' is met de werkwijze van de onderzoekers, is volgens Tatum niet voldoende. "De handelswijze is identiteitsdiefstal waarvoor een groot bedrijf verantwoordelijk moet worden gehouden."

Excuses

Dunn verklaart in een interview met The Wall Street Journal opdracht te hebben gegeven voor het onderzoek, maar niet voor het gebruik van pretexting. "Ik ben hierdoor geschokt en ik ga de betrokken verslaggevers mijn excuses aanbieden." Dunn is zelf niet van plan op te stappen. "Ik dien de Raad van Bestuur. Als zij bepalen dat het niet in het belang is van de aandeelhouders om mij aan te houden, dan stap ik op."

"Er is nog geen definitieve aanklacht", stelt aanklager Lockyer. "We zijn er echter van overtuigd dat er strafbare handelingen hebben plaatsgevonden."