Gebruikers die op een Apple-computer werken zijn liberaler en creatiever van geest dan 'gewone' pc-gebruikers, zo komt naar voren uit een studie van onderzoeksbureau Mindset Media. Lange tijd werd al gesuggereerd dat bezitters van een Mac hipper en extravaganter waren dan eigenaren van een pc, maar dit keer is het vermoeden door middel van onderzoek daadwerkelijk bevestigd.

Openheid 5

Kopers van een Mac vallen onder de persoonlijkheidscategorie "Openheid 5" van Mindset, wat betekent dat zij liberaler, openhartiger en zelfverzekerder zijn dan de gemiddelde burger. Mindset Media werkt voor bedrijven met sterke merken die onderzoek willen laten doen naar de persoonlijkheid van hun afnemers, zodat zij advertenties beter op hun doelgroep kunnen afstemmen.

Levenslustige types

Openheid 5-types streven naar rijkdom, variëteit en maken graag wat mee in het leven volgens het onderzoeksbureau. Daarnaast hebben ze veel verbeeldingskracht en vinden ze prettig om intellectueel uitgedaagd te worden, terwijl ze wel rationeel en pragmatisch door het leven willen gaan. Ook zijn ze ontvankelijk voor gevoelens en is de intensiteit van hun emoties hoger dan types uit andere persoonlijkheidscategoriën.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 7.500 deelnemers, zowel bezitters van pc's als Macs.

Traditioneel een merk voor creatievelingen

Erg opvallend zijn de uitkomsten van het onderzoek niet te noemen, zo is de Mac al jarenlang hét platform voor gebruikers in creatieve beroepen zoals grafisch ontwerpers, video-editors en geluidstechnici. Daarnaast zien Mac-gebruikers zichzelf al snel als aparte groep en vinden ze het niet erg dat Apple ze ook zo benadert.

"Alles wat Apple met de Mac-computer en de advertenties daaromheen uitstraalt is design en creativiteit", aldus gebruiker Reatha Braxton, die ruim twintig jaar actief is in de reclamewereld. De reden voor veel gebruikers om niet over te stappen op een pc, is dat ze niet in de vaart der volkeren mee willen gaan volgens Braxton. "Het is niet cool om een lemming te zijn."

Mac-gebruikers houden van het exclusieve karakter

Programmeur Igor Berstein denkt wel dat er een stille verbondenheid tussen Mac-gebruikers bestaat. Dit komt mede doordat Macs duurder zijn dan pc's, wat al snel leidt tot een superioriteitsgevoel bij de kopers. Die komen bovendien vaak uit de wat hogere sociale klassen, aldus Berstein. Daarnaast werkt het feit dat Macs alleen door Apple geproduceerd worden als een katalysator, zo denkt hij. Dit in tegenstelling tot pc's, die van een veelvoud aan merken afkomstig zijn.