De minister van Binnenlandse Zaken heeft het idee dat C2000 niet altijd volgens de regels gebruikt wordt. Voorzitters van de veiligheidsregio's moeten de procedures rondom het gebruik van C2000 zo nodig duidelijker uitleggen en beter oefenen, vindt de minister.

Don Berghuijs, directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, gaat namens het ministerie de problemen met C2000 onderzoeken. Hij laat de Telegraaf weten dat het systeem verkeerd gebruikt wordt door hulpverleners. Volgens hem raakt het systeem overbelast als tientallen hulpverleners actief hetzelfde kanaal gebruikten om te zenden en te ontvangen. Hij pleit voor voor meer afgebakende kanalen en een betere etherdiscipline.

Aanslag in Apeldoorn

Vrijdag bleek uit een rapport (pdf) van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid dat C2000 bij de aanslag in Apeldoorn op Koninginnedag ernstige gebreken vertoonde. Direct na de aanslag was er circa 10 minuten sprake van een verstopping van het C2000-netwerk, waardoor spraakaanvragen in de wachtrij kwamen te staan en het voor de gebruikers leek alsof het netwerk niet operationeel was.

Volgens het onderzoek ontstond de storing omdat er teveel gespreksgroepen in het systeem werden geactiveerd. Daardoor verscheen op het display: ‘systeem overbelast’.

Hoek van Holland

Vorige week bleek dat het communicatiesysteem ook bij de rellen in Hoek van Holland faalde. Na de eerste schoten op het muziekfestival Veronica Sunset Grooves konden agenten niet meer onderling communiceren via C2000.

Door het herhaaldelijk falen van C2000 wil politievakbond ACP direct een alternatief communicatiesysteem voor hulpverleners invoeren. "We moeten stappen nemen om onze collega's en het publiek zo goed mogelijk te beschermen. Er moet bijvoorbeeld een analoog systeem of een regionale voorziening achter de hand worden gehouden voor het geval C2000 weer hapert. Het maakt me niet uit, als het maar werkt", zegt de woordvoerder van de vakbond.

Kauwgom

Ter Horst laat weten niet te voelen voor een tijdelijk alternatief voor C2000. Volgens Ter Horst is C2000 "in principe een goed systeem''. Voordat C2000 er was, hing de boel "met kauwgom en touwtjes aan elkaar'', aldus de minister tegen persbureau ANP.