De domein- en hostingbranche is in rep en roer na de tumultueus verlopen landrush van numerieke .nl domeinen. Afgelopen donderdag om 12 uur stroomden de e-mailregisatries richting SIDN, die alle verkeer bij lange na niet kon verwerken. De eerste tijd was de mailserver nagenoeg onbereikbaar, zodat velen hun gewenste nummerdomein misliepen.

Batterij mailservers

Maar de loterij die zo ontstond bleek echter niet voor iedereen even nadelig. Naar nu blijkt hebben drie bedrijven, MijnAlbum, Ilse Media en Pidom, het merendeel van de meest gewilde korte domeinen in handen gekregen door het inzetten van meerdere mailservers.

Vooral MijnAlbum.nl heeft opvallend goed gescoord. Het bedrijf heeft in totaal 2579 numerieke domeinen weten te registreren. Maar belangrijker, daarvan zijn er 1604 van alle domeinen tot en met 2100.nl, waarvan er zo'n 1900 beschikbaar waren. Circa 85 procent van deze gewilde domeinnamen is dus door één bedrijf geregistreerd.

Branchevereniging ISPConnect gaat de kwestie nader onderzoeken en roept haar leden op zich te melden met mogelijke klachten. Sinds vanochtend hebben zich zo'n vijftig hostingbedrijven aangemeld voor het onderzoek, bevestigt ISPConnect voorzitter Arnout Veenman tegenover Webwereld.

Strafbare DDOS aanval

Veenman is weinig gecharmeerd door de gang van zaken en heeft, op persoonlijke titel, een aantal zeer kritische kanttekeningen geplaatst.

"Daarmee heeft MijnAlbum mogelijk een strafbaar feit begaan, dat beschreven is in artikel 138b Sr. dat ook wel bekend staat als het lanceren van een DDOS aanval. Ook heeft MijnAlbum mogelijk civielrechtelijk een onrechtmatige daad begaan tegenover SIDN, deelnemers en hun klanten.

Als de kennis aanwezig is om een systeem te bouwen dat de infrastructuur van SIDN overspoeld, moet men ook hebben geweten dat door het gebruik daarvan de kans groot was dat andere deelnemers op het cruciale moment niet meer in staat zouden zijn om gebruik te maken van de dienstverlening SIDN. Bij de mogelijk onrechtmatige gedraging heeft MijnAlbum zelf baat gehad, door zelf wel aanvragen in te kunnen dienen", aldus Veenman is z'n blogposting.

Verdeling naar investering

Op het forum van Webhostingtalk verdedigt directeur Jappie Hoekstra van MijnAlbum de handelswijze van SIDN en zijn eigen bedrijf:

"SIDN heeft nadrukkelijk niet gefraudeerd. Het systeem was op een 'first come first serve' basis en degenen met de beste techniek krijgen zo de meeste domeinnamen. Wij hebben een budget van 35.000 euro toegekend aan dit IT-project, en zijn 2 maanden aan het ontwikkelen geweest en hebben 35 mailservers ingezet. [...] SIDN heeft zich goed ingezet voor een eerlijke distributie, en het resultaat is een verdeling van de domeinen naar rato van investering."

De uitleg van Hoekstra kan echter weinig concullega's bekoren. 'Een zeer vies spelletje', "Dit is niet "first come, first served" maar "biggest budget, first served", "tegen het HUFTERIGE aan om op deze manier je collega deelnemers buiten te sluiten", zo fulmineren verschillende forumleden.

Naïeve klagers

Andere forumleden wijzen erop dat veel klagers boter op het hoofd hebben, omdat SIDN van te voren een draaiboek heeft vrijgegeven over de te volgen procedure en daarop geen kritiek is gekomen. "Het heeft helemaal geen zin om nu te klagen over wat er is gebeurd, dat hadden wij als SIDN-leden eerder moeten doen, zodat dit niet op deze manier had kunnen plaatsvinden."

Een moderator vult aan: "Als SIDN duidelijk de toestroom in aanvragen niet aankon, val de SIDN daarop aan. Het roepen van "fraude", "omkopen" en "rechter" zal echt niets helpen. Voor de landrush is er voldoende contact geweest tussen SIDN en diverse partijen en het is duidelijk dat diverse partijen hier goed op hebben ingespeeld en andere partijen zich hebben laten verrassen (naïef)."

SIDN was niet onmiddelijk bereikbaar voor commentaar. De .nl domeinuitgever heeft al aangegeven de numerieke landrush snel met betrokkenen te willen evalueren.