De Tweede Kamer stemt voor een onderzoek naar het budget van 5 miljoen euro die elk jaar wordt besteed aan TenderNed. Dat openbare online aanbestedingsplatform laat aangemelde bedrijven zich inschrijven op zowel kleine opdrachten als megaprojecten van de overheid. TenderNed is door de overheid zelf opgezet, al ging dat niet bepaald zonder kritiek.

Volgens de SP moet het allemaal goedkoper kunnen. In de motie van SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen staat dat er marktpartijen zijn die voor de uitvoering van de wettelijke taken van TenderNed, namelijk de verplichting tot het publiceren van alle aanbestedingen en het bijhouden van statistieken, aan een bedrag van 500.000 euro genoeg hebben.

Concurrenten: wij kunnen het goedkoper

De belangrijkste concurrent van TenderNed heet Aanbestedingskalender.nl, dat in de papieren Telegraaf van vandaag verheugd reageert op het onderzoek. Net als Bouwtender.nl is de particuliere aanbestedingsdienst van mening dat TenderNed oneerlijke concurrentie is. Dat moet nu blijken uit het onderzoek, dat de komende maanden wordt uitgevoerd.

De SP laat weten dat zij er niet op uit zijn om TenderNed op te doeken. “Wij willen graag onderzocht zien of die 5 miljoen euro niet een te hoog bedrag is. Er moet een duidelijk beeld komen wat die kosten zijn en wij zijn van mening dat dit heel interessant is. Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is het met ons eens”, aldus een woordvoerder van de SP in een reactie aan Webwereld.

Motie Gesthuizen