Een groep onderzoekers werkt aan een manier om de structuur van het internet vanaf de grond af opnieuw te bouwen. Volgens hen is dat de enige manier om daadwerkelijk iets te doen aan de veiligheidsproblemen en technologische hindernissen die steeds weer opduiken sinds de ontwikkeling van het internet in 1969.

Schone lei

Het project, dat de naam Global Environment for Network Innovations (GENI) heeft meegekregen, wordt op voorspraak van de Amerikaanse overheid ontwikkeld door het bedrijf BBN Technologies. Het wordt een wereldwijd netwerk dat volledig los staat van het bestaande internet.

Wetenschappers ontwikkelen en testen nieuwe ideeën op het gebied van optische netwerkcomponenten, opslag, processorclusters en draadloze technologie.

Gigabandbreedte

Naast een subsidie van 12 miljoen dollar van de National Science Foundation, ontvangt GENI ook bandbreedte van twee grote researchorganisaties. National LambdaRail stelt 30 gigabit per seconde beschikbaar. Internet2, een onderzoekproject dat al ruim 10 jaar loopt, doet daar nog eens 10 gigabit per seconde bovenop. Genoeg bandbreedte om dertig films in HD-kwaliteit tegelijkertijd te streamen, om maar een voorbeeld te noemen.

Volgens Craig Partridge, hoofdonderzoeker van BBN Technologies, wordt hiermee het belang van een nieuwe internetstructuur bevestigd. Omstreeks 2013 zal begonnen worden aan het opbouwen van GENI. De totale kosten van het project worden geschat op 350 miljoen dollar, een bedrag dat echter nog wel door het Amerikaanse congres goedgekeurd moet worden.