Ruim anderhalf jaar nadat het gerechtelijk onderzoek van start ging, ontbreekt nog elk spoor van de daders die de naar schatting tien miljoen phishingmailtjes hebben verstuurd.

Begin juni 2005 werd veel Nederlandse internetters in een Engelstalig mailtje gevraagd inloggegevens van Postbank internetbankieren op te geven. In het mailtje werd tevens gevraagd het e-mailadres te controleren. Wie op de link in het mailtje klikte, werd doorgestuurd naar de site van de Postbank. Via een popup-venster werd echter gevraagd om de inloggevens van Mijnpostbank.nl of Girotel Online. Deze gegevens werden naar de cybercriminelen verstuurd.

Die poging tot oplichting leidt destijds bij de Postbank tot in totaal 'enkele duizenden reacties'. De Postbank doet daarom in juli 2005 aangifte van oplichting en computercriminaliteit.

Kort na het versturen van de phishingactie wordt de site waarnaar bezoekers worden verwezen, uit de lucht gehaald. Het gerechtelijk onderzoek gaat van start onder leiding van het Parket in Amsterdam. Dit Parket stuurt eind 2005 een rechtshulpverzoek naar het buitenland om achter de locatie en de namen van de verstuurders van de berichten te komen. Het spoor wijst in de richting van Rusland, zo laat een woordvoerder van het Parket destijds weten.

In het rechtshulpverzoek worden de Russische autoriteiten verzocht enkele onderzoekshandelingen te doen omdat Nederlandse autoriteiten daar ter plaatse geen bevoegdheid voor hebben. Welke verzoeken in het rechtshulpverzoek zijn gedaan, wil het Amsterdamse Parket niet precies zeggen.

Inmiddels ligt het onderzoek stil en wacht het Amsterdamse Parket al anderhalf jaar tevergeefs op een reactie van de Russische autoriteiten, zo bevestigt Es Martes van het Amsterdamse Parket.

De phishingmail van begin juni 2005 was één van de eerste in een reeks oplichtersmailtjes die gericht was op klanten van Postbank internetbankieren. Een maand later volgde bijvoorbeeld al een nieuwe zending phishingmailtjes waarin de ontvanger in het Nederlands werd aangesproken met 'Lieve Postbank-klant'.