Het is voor het eerst dat Webroot de geografische herkomst van spyware onderzoekt. De meeste spyware komt uit de Verenigde Staten. Polen komt op de tweede plaats, Nederland is derde.

Spyware is een verzamelnaam voor software die zonder dat de gebruiker dat merkt, wordt geïnstalleerd op een computer en daarna gegevens verzamelt over de gebruiker. Vaak vertoont de spyware advertenties.

Steeds meer internetgebruikers en bedrijven hebben last van spyware. De gemiddelde consumenten-pc bevat volgens Webroot 25,4 spywareprogramma's. De makers van spyware worden steeds inventiever bij het omzeilen van software die spyware detecteert en verwijdert.

Het aantal websites die verantwoordelijk zijn voor de verspreiding van spyware, is verviervoudigd sinds het begin van dit jaar, stellen de onderzoekers. Volgens Webroot zijn er nu 300.000 webadressen waarvandaan spyware wordt verspreid.

Wetgeving

In de Verenigde Staten hebben verscheidene staten wetten tegen spyware ingevoerd. Zo ondertekende de gouverneur van Californië, Arnold Schwarzenegger, in september 2004 een antispywarewet.

Ook zijn er plannen om antispywarewetgeving op federaal niveau (geldend voor de hele Verenigde Staten) in te voeren. Eerdere pogingen om een federale wet tegen spyware aan te nemen, strandden door getreuzel van de Amerikaanse Senaat.

In Nederland houden de telecomwaakhond OPTA en het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) zich bezig met de aanpak van spyware.