De onbeperkte opslag op OneDrive werd vorige maand plotseling gekilled door Microsoft, een actie die op enorm veel kritiek stuitte en daarop deels weer werd teruggedraaid. Naar nu blijkt heeft Microsoft de onbeperkte opslag de nek omgedraaid vanwege de dreiging van een publicatie door "een belangrijk medium" over OneDrive die veel negatieve publiciteit zou hebben gegeven.

Dat zegt de marketingbaas van Microsoft, Chris Caposella. Hij zei dat tijdens een interview met Windows Weekly. Volgens Caposella was Microsoft overigens al van plan een einde te maken aan de gratis onbeperkte opslag omdat er volgens de leverancier overdreven veel gebruik van werd gemaakt. Zo zou een gebruiker liefst 75 terabytes (!) aan data hebben opgeslagen, een aantal waaraan veel bedrijven bij lange na niet aankomen.

Microsoft was er niet klaar voor

Dat kwam economisch niet meer uit, zegt Caposella, maar de bedoeling was gedurende de komende maanden langzaamaan een limiet op de gratis opslag te zetten. Maar doordat Microsoft lucht kreeg van een aanstaande publicatie van "een belangrijk medium" kwam alles in een stroomversnelling. "En dus kwamen we in actie terwijl wij er eigenlijk helemaal niet klaar voor waren", zegt Caposella.

En dus ging het volgens Caposella vooral fout in de communicatie, vanwege de haast waarmee Microsoft alles wilde doen. Hij geeft zichzelf, als een van de beslissers in deze zaak, de schuld, vooral omdat hij blijkbaar niet in staat was zich te verweren tegen de publicatie, die in zijn ogen onterecht negatief en ook onjuist zou zijn. Welke publicatie van welk medium dat zou zijn geweest meldde Caposella niet.