MySQL-aftakking MariaDB slaat alarm in een blogpost: "de verandering is nogal stilletjes gemaakt van MySQL 5.5.30 naar 5.5.31". De zogeheten man pages (documentatie) voor de open source-database valt ineens niet meer onder de GPL (GNU Public License), maar onder een andere licentie. Daarbij claimt MySQL-eigenaar Oracle auteursrechten op de informatie en legt het een reeks verboden op.

Kopieer- en distributieverbod?

De geleverde content mag alleen gebruikt worden op de manier die de licentie-overeenkomst aangeeft. Dit omvat het verbieden van kopiëren, reproduceren, vertalen, wijzigen en distribueren. In de praktijk zou dit ook een probleem betekenen voor de MySQL-software zelf. De man pages komen namelijk mee in de broncode en dus zou de 'ingelaste' licentie mogelijk gebruik en distributie van MySQL inperken.

De oude (GPL, links) en de nieuwe (Oracle, rechts) licentie:

Via: MariaDB.

"Dit is duidelijk niet erg vriendelijk van MySQL bij Oracle", stelt MariaDB in de blogpost. Deze alarmmelding is echter overhaast en niet van toepassing. De herlicentiëring van de man pages voor de MySQL-database blijkt namelijk een fout van Oracle te zijn. "Gewoon een foutje dat erin is geslopen", laat open source-voorstander Armijn Hemel, voorheen van GPL-violations.org, weten aan Webwereld.

Build-bug

Hij verwijst naar een bugmelding bij MySQL waarin de licentiewijziging is aangekaart én bevestigd, als zijnde een fout. "Bedankt voor je rapport. Dit is inderdaad een bug, waar het build-systeem ten onrechte en stilletjes man pages naar binnen heeft gehaald met de verkeerde set aan copyright-headers", antwoordt MySQL-directeur Yngve Svendsen op het bugrapport.

Webwereld heeft via het pr-bureau van Oracle ook bevestiging gekregen van de fout. De oorzaak is een bug in de scripts voor het packagen van de MySQL-releases, geeft vice-president Thomas Ulin aan in een blogpost. De man pages vallen wél gewoon onder de GPL, geeft hij aan.

Herstellen en herbouwen

De ingenieurs werken er nu aan om deze fout zo snel mogelijk te herstellen. Zodra de fixes aan het build-systeem zijn doorgevoerd, worden de getroffen MySQL-versies (5.1, 5.5, 5.6 en de nieuwste milestone-release voor 5.7) opnieuw aangemaakt en publiekelijk beschikbaar gesteld. Ulin biedt in zijn blogpost nog excuses aan voor de ontstane verwarring.

Softwarereus Oracle heeft de open source-database in handen gekregen met de overname van Sun Microsystems. Die gevallen serverproducent heeft eerder zelf het bedrijf MySQL opgekocht. Met de inlijving van Sun heeft Oracle naast MySQL ook software als Unix-variant Solaris, Java en applicatiepakket OpenOffice in handen gekregen. Laatstgenoemde is na ophef -en aftakking - uiteindelijk afgestoten.