De Amerikaanse markt voor internetreclame is het afgelopen jaar met 27 procent gestegen tot een totaal van ruim 25 miljard dollar. In het laatste kwartaal van 2007 ging er 7.3 miljard dollar om in de online reclamewereld, rekent onderzoeksbureau IDC voor.

Google in dipje

Opmerkelijk genoeg verloor Google voor het eerst in twee jaar marktaandeel. In het vierde kwartaal beheerste de zoekgigant 23,7 procent van de markt, een half procent minder dan in het kwartaal daarvoor. Weliswaar groeide de omzet van Google met veertig procent, maar daar zijn de kosten die het bedrijf maakt met het uitbetalen van haar AdSense netwerkpartners nog niet in verdisconteerd.

IDC becijfert ook dat een combinatie van Microsoft en Yahoo, gebaseerd op de kwartaalcijfers van het vierde kwartaal, goed zou zijn voor 17 procent van de markt.

Het nog niet gepubliceerde rapport van IDC is gebaseerd op een analyse van jaar- en kwartaalcijfers van vijftien grote internetbedrijven als AOL, CNET, DoubleClick, Facebook, Fox Interactive Media, Google, IAC, Microsoft en Yahoo.