Dit stelt het International Fund for Animal Welfare (IFAW) na een onderzoek van drie maanden in Groot-Brittannië. De organisatie stuitte binnen een week op meer dan negenduizend levende dieren of dierproducten. In ten minste 70 procent van de gevallen ging het om dieren die volgens internationale wet- en regelgeving tot beschermde soorten worden gerekend.

Volgens het IFAW brengt de lucratieve dierhandel op internet de meest bedreigde diersoorten 'aan de rand van uitsterven'. "De handel via internet is gemakkelijk, goedkoop en anoniem", zegt Marcel Bertsch van IFAW Nederland. "Het is een bekend gegeven dat controle op internetactiviteiten uiterst moeilijk is, aangezien de handel niet door landsgrenzen wordt gehinderd."

Beschermde dieren worden regelmatig verkocht als 'huisdier'. Onder de verhandelde dieren zat onder meer een levende gorilla. Ook werden op een website een Siberische tijger en vier babychimpansees aangeboden. Volgens het IFAW worden de dieren en dierproducten vaak in online advertenties via websites, chatrooms en veilingen in Engeland, de VS, India, Israël en Duitsland aangeprezen.

"Onze boodschap aan mensen die op internet winkelen is simpel: koop je online producten van wilde dieren, dan is dat net zo verwerpelijk als het eigenhandig doden van deze bedreigde dieren", aldus Bertsch.