Dat schrijft het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) in het jaarverslag over 2006 (pdf). Toch is het totaal aantal meldingen over discriminatie op internet gedaald. Vorig jaar kwamen bij het MDI 1135 meldingen binnen over in totaal 1728 discriminerende uitingen. Een jaar eerder kwamen er nog 1289 klachten binnen over 1308 meldingen.

"De huidige tendens is dat klagers per melding meer uitingen van dezelfde site of webforum aan het MDI verzenden", constateert het meldpunt.

Volgens het meldpunt is er sprake van een opvallende stijging van het aantal gemelde uitingen gericht tegen autochtone Nederlanders. In een jaar tijd is dit aantal verdriedubbeld van 38 in 2005 tot 116 in het afgelopen jaar.

"Het MDI constateert al langere tijd dat ook sommige leden van minderheidsgroeperingen zich schuldig maken aan discriminatie en dat besef lijkt nu ook tot de maatschappij doorgedrongen", zo staat in het verslag. Het meldpunt legt hier onder meer verband met de aanslagen van 11 september en de moord op Theo van Gogh.

Youtube

Uit het jaarverslag blijkt verder dat het aantal uitingen op websites, weblogs en fora vorig jaar is gestegen. Zo werd er over 838 discriminerende uitingen op websites geklaagd. Een jaar eerder waren dit er nog 529. Bij weblogs steeg het aantal gemelde discriminerende uitingen van 199 tot 265. En op internetfora werden 515 discriminerende reacties aangetroffen.

"Helaas worden ook in toenemende mate discriminerende video's en reacties op Youtube gepubliceerd. Het MDI ontving vorig jaar 58 meldingen over Youtube-video's." Daarvan zijn er 49 met de medewerking van Google verwijderd.

Verwijderd

Bijna alle discriminerende uitingen (97 procent) zijn ook vrijwel gelijk verwijderd na tussenkomst van het MDI. In zeven gevallen heeft het meldpunt aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie. Bij justitie lopen nu nog in totaal dertien aangiften wegens discriminatie.

Het meldpunt adviseert mensen na te denken voordat ze wat zeggen. "Er zal hard gewerkt moeten worden om de geest die in Nederland en op het Nederlandse gedeelte van internet rondwaart weer in de fles te krijgen. Wij hopen op betere - en vooral beschaafdere - tijden", aldus het MDI.