Dat blijkt uit onderzoek van PowNews naar de examens van het drogisterijcollege.nl, een van de twee organisaties die het diploma voor drogisten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport mag verlenen. Voor bepaalde medicijnen is zelfmedicatie wel toegestaan, maar mogen alleen drogisten de verkoop doen.

Examen zonder kennis

Om drogist te worden moet een student een een aantal examens doorlopen, waaronder het online examen van het Drogisterijcollege.nl. Dat examen wordt via Javascript aangeboden, waarbij niet alleen de vragen maar ook de antwoorden meekomen. Aan de hand van een eenvoudig script is het mogelijk bij iedere vraag het juiste antwoord te tonen en zo bij het examen geen fouten te maken.

Het probleem met het lek is het desfunctioneren van het hele systeem. Doordat de kandidaat zowel de vraag als het antwoord in de browser ontvangt, is onduidelijk wie nu in het verleden echt examen heeft gedaan en wie de uitslag heeft gemanipuleerd.

Meer te manipuleren

Hierdoor kunnen mensen zonder enige kennis een diploma halen om als verkoopmedewerker, assistent drogist of drogist te werken. Tot voor kort werd het diploma in onbeveiligd PDF-formaat afgeleverd. Daardoor was het bovendien mogelijk om de naam op het diploma aan te passen.

Ook met de beveiliging van de betalingsmodule is het nodige mis, waardoor het mogelijk is examen te doen zonder ooit echt te betalen. Zo wordt er wel gebruik gemaakt van iDeal, maar wie dat negeert en de URL-aanpast laat het systeem denken dat er gewoon is betaald. Hierdoor bleek het voor PowNews mogelijk meerdere examens geheel gratis te doen.

Geen reactie

Het drogisterijcollege.nl weigert tegenover de omroep te reageren en de directeur wijst erop dat ook banken gehacked kunnen worden. Ook weigert hij tekst en uitleg te geven over de waarde en de kwaliteit van de examens.

Eerder was er al kritiek op de positie van de online examens, omdat de organisatie niet kan garanderen dat de juiste persoon ook daadwerkelijk de persoon is die het examen doet. In antwoord op kamervragen zegt de minister dat wel zekerheden moeten worden ingebouwd.

In de uitzending stelt een drogist dat met de juiste aandoening en de verkeerde medicatie een advies bijvoorbeeld zou kunnen leiden tot een maagzweer.