Ruud R., die Parkinson-patiënt is, zat sinds 9 november vast in het Huis van Bewaring in Hoogeveen omdat hij niet voldeed aan een vonnis uit mei van de Amsterdamse rechtbank.

Dit vonnis bepaalde dat R. zijn lasterlijke teksten over een groep recreatieondernemers van internet moest halen, op straffe van een dwangsom van 2500 euro per dag, met een maximum van 102.500 euro.

De teksten bleven echter via diverse sites echter opvraagbaar. Nadat R. weigerde de honderdduizend euro boete te betalen, is hij in 'gijzeling' genomen.

Zijn vrijlating volgde pas nadat R. de rechter donderdag tijdens een kort geding toezegde brieven te sturen naar de websitebeheerders met het verzoek zijn teksten te verwijderen.

R. strijdt al sinds eind jaren 90 tegen een groep vakantieparken uit Putten, Harskamp, Barneveld, Voorthuizen, Lith en Elburg. Hij beschuldigt, wat hij noemt 'de campingmaffia', van illegale praktijken.

Tijdens de zitting in Alkmaar beweerde R. nooit zelf iets op internet te hebben geplaatst. "Ik zou niet eens weten hoe dat moet. Anderen hebben dat steeds voor mij gedaan." Volgens zijn advocaat F. Pijkstra kon R. daardoor niet aan het vonnis voldoen. "Het is geen onwil, het is onmacht. De verkeerde persoon zit al anderhalve maand vast. Gijzeling is een misschien wel letterlijk een doodlopende weg."

R. kreeg donderdag van de rechter drie maanden de tijd om zijn teksten van internet af te laten halen. Hij moet daartoe schriftelijke verzoeken sturen naar de Sociale Databank Nederland en Wanadoo, waar zijn teksten zijn gepubliceerd.

Rechter Peeters: "Ik ben bereid u te geloven. U moet desnoods een zaak tegen de sitebeheerders beginnen." Volgens de rechter maakt de zaak duidelijk hoe 'lastig' het is iets van internet af te krijgen. "Als iets eenmaal op internet staat, blijkt het heel moeilijk het daar weer vanaf te halen. U had beter moeten nadenken voordat u de teksten naar websites stuurde," aldus de rechter.

De campingmaffia-dossiers stonden op de site Sociale Databank Nederland en R.'s oude Wanadoo-homepage. Een mirror van de campingmaffia-site stond ook op een Amerikaanse server. Alleen de Wanadoo-site was donderdagavond nog online.

Ook waren nog twee delen van video-interviews tussen R. en Sociale Databank Nederland online te bekijken: rietveld.wmv en campingmaffia-frequin.wmv.

Brockhus, de beheerder van de site van de Stichting Sociale Databank Nederland, hielp R. jarenlang met het redigeren van zijn teksten. Pas vorige week liet R. Brockhus telefonisch weten dat hij wil dat zijn teksten eraf gaan. "R. wilde al die tijd zelf dat de pagina's online bleven", vertelde Brockhus buiten de rechtszaal. "Maar hij is en blijft een verzetsheld."

De zaak loopt al sinds 1999. Raadsheer A. Maes van de recreatieondernemers vond het vreemd dat R. een week voor het kort geding er wel in slaagde enige teksten offline te krijgen. "Gijzeling is het enige dat past bij deze situatie. Dan had hij maar een kort geding moeten beginnen tegen SDNL."

Volgens advocaat Maes lopen de vakantieparken schade doordat potentiële klanten tegenwoordig eerst op internet zoeken voordat ze een vakantie boeken. "Ze komen dan al die bagger van R. tegen."