De gecombineerde omzet neemt naar verwachting toe van 2,5 miljard dollar in 2009 tot 5,5 miljard in 2013. De groei wordt volgens het onderzoeksbureau veroorzaakt door een groter en beter aanbod aan diensten en content, een groei in mobiel internet en de toename van opslagcapaciteit op mobiele telefoons.

Als recente groeistimulans noemt Juniper Apple's beslissing om iPhone-klanten iTunes-muziek te laten downloaden via 3G-netwerken. Daarmee is de afzetmarkt voor muziekdownloads gelijk een stuk groter.

Gratis streamdiensten

Het rapport voorspelt verder zware tijden voor muziekdiensten die het moeten hebben van alleen advertenties. Dat businessmodel staat nu onder druk. Door de krimp in advertentiebudgetten moeten dat soort diensten het in het slechtste geval doen met 50 procent minder omzet, voorspelt Juniper Research.

In maart dit jaar heeft online-muziekzender Last.fm al een opvallende stap gezet. Het heeft bekendgemaakt dat het gebruikers buiten de Verenigde Staten, Groot-Brittanni├ź en Duitsland geld gaat vragen voor het streamen van muziek.