Tijdens de Emerce Industry Day ging een aantal Nederlandse betrokkenen bij online muziek met elkaar in debat. Onder hen KaZaA-advocaat Christiaan Alberdingk Thijm en Duncam Stutterheim van ID&T namens de muziekindustrie. ID&T brengt cd's uit en organiseert met veel succes feesten.

De twee kampen blijken bijna een uur lang totaal langs elkaar heen te praten. Bij Stutterheim overheerst vooral moedeloosheid. "De waarde van een cd is bijna nul geworden, niet meer dan de prijs van een blanco cd'tje. Niemand beseft hoe duur het is om een plaat op de markt te zetten. Het is om somber van de worden. Je brengt iets uit en een dag later is het gratis te downloaden. Ik weet het echt niet meer… het water staat tot onze lippen."

Voor Stutterheim is de oorzaak van de malaise in de platenindustrie duidelijk: het downloaden van muziek en het kopiëren van cd's. Hij zegt dit dolgraag te willen tegengaan met goed beveiligingsmethodes. Die zouden er echter niet zijn.

Alberdingk Thijm is niet overtuigd van de slechte invloed van programma's als KaZaA en wijst op onderzoeken waaruit het tegendeel zou blijken. Stutterheim heeft hier geen boodschap aan. Voor hem is het simpel: downloaden van muziek en kopiëren van cd's is gewoon diefstal. Een bizarre woordenwisseling tussen de geëmotioneerde platenman en de advocaat volgt:

Stutterheim: " Napster is toch gewoon verboden?" Alberdingk Thijm: "Dat is Amerika. Hier is het volkomen legaal." Stutterheim: "Waarom is er hier dan geen Napster?" Alberdingk Thijm: "Dat is er wel." Stutterheim: "O ja? Wat dan?" Alberdingk Thijm: "KaZaA, is zelfs nog beter."

Stutterheim: "Maar toch mag Napster niet."

Alberdingk Thijm denkt dat de oorzaak van alle ellende veeleer ligt in de inertie van de muziekbranche: "Het gaat allemaal veel te traag. Het antwoord zou moeten zijn: innovatieve diensten en niet meer beveiliging en wetten." Ook de grote legale initiatieven MusicNet en Pressplay werken niet, stelt de advocaat. "Heb je wel eens vanuit Nederland iets proberen te downloaden?", zo legt hij zijn gehoor retorisch voor. "Dat gaat niet. De diensten werken alleen voor Amerikaanse burgers. De reden is dat de muziekindustrie er niet in is geslaagd de rechten te regelen voor andere landen dan de Verenigde Staten."

De twee kampen lijken op de valreep het nog eens te worden. Tot ieders verrassing meldt Stutterheim dat hij het liefst ook via internet muziek direct aan de consument zou willen aanbieden voor '1 piek per track'. Maar dan is het al te laat: de gespreksleider maakt een einde aan het weinig verheffende debat. En ondertussen blijft de consument zijn muziek gratis downloaden.