Ondanks dat veel muziekliefhebbers hun favoriete muziek binnenhalen via illegale downloads, steeg de omzet van de wereldwijde digitale muziekindustrie met 25 procent. In totaal werd er voor 2,6 miljard euro aan betaalde muziek gedownload. Dat staat in een rapport van de IFPI, een internationale organisatie voor de muziekindustrie.

De omzetstijging is volgens de organisatie vooral te danken aan de verbeterde ontwikkeling van digitale platforms. De IFPI roemt dan ook diensten zoals MySpace Music. Maar de digitale muziekindustrie wordt overschaduwd door het grote aantal illegale downloads. Volgens de IFPI zijn er in 2008 40 miljard liedjes en nummers illegaal en zonder licentie gedownload, 95 procent van alle downloads.

Digitale markt veroveren

Toch denkt de CEO van de IFPI, John Kennedy, dat de platenlabels en de rest van de muziekindustrie er goed aan doen om de digitale markt te veroveren en dat ze eigenlijk ook geen andere keuze hebben. "De muziekindustrie bezig met het uitrollen van nieuwe zakelijke modellen. Ze hebben hun hele manier van zaken doen veranderd om bij te blijven bij de dramatische verandering waarop muziek gekocht en verspreid wordt."

De rechten van de muzikanten waarborgen op het web blijft volgens Kennedy een groot probleem. "Er is een debat gaande over de omgeving waarin de muziekindustrie werkt. Regeringen beginnen dat ook in te zien. In het debat over gratis content op het web is het goed om providers meer te laten doen aan de bescherming van de licenties. Geen actie ondernemen is zeker geen optie, anders bestaat er de kans dat er in de toekomst geen commerciële, digitale content meer is."

Piraterij

In het rapport van vorig jaar claimde de IFPI dat Nederland nou niet bepaald de ideale omgeving is waar muzikanten en platenlabels hun muziek online kunnen verkopen. In ons land zou de muziekpiraterij hoogtijdagen beleven. Samen met de Spanjaarden zouden de Nederlanders het minst geneigd zijn te betalen voor muziekdownloads.