Tikitag, een bedrijf van Alcatel-Lucent, wil verdienen aan de verkoop van stickers met NFC-tags en het ondersteunen van chips en readers van derde partijen.

Tikitag wil NFC-technologie (Near Field Communication) eenvoudig en leuk genoeg maken voor consumenten, vertelt de directeur Toon Coppens tegen Webwereld. "Natuurlijk zijn het eerst technologieliefhebbers en programmeurs hier als eerste in geïnteresseerd zijn. Maar ook voor mijn moeder is het al gemakkelijk genoeg om Tikitag te gebruiken."

NFC-telefoon

De Tikitags bestaan uit stickers met een NFC-chip. Die moet langs de Tikitag-reader of een voor NFC-geschikte mobiele telefoon worden gehaald. Die toestellen zijn nu weliswaar nog zeldzaam, maar volgens Coppens gaat dat veranderen. "Analisten voorspelen dat er over vier jaar tussen 250 en 400 miljoen telefoons met NFC-ondersteuning zijn."

De nieuwe Nokia 6212 Classic, die NFC ondersteunt en een betaalapplicatie van creditcardbedrijf Visa biedt, is vanaf volgende maand ook in Nederland verkrijgbaar.

Vanaf 1 oktober

Tikitag zelf start op 1 oktober. Vanaf die datum zijn ook de starterspakketten met tien tags en een NFC-reader te koop voor 35 euro. "Onze readers zijn relatief erg goedkoop", aldus Coppens.

Gebruikers kunnen met Tikitag zelf online toepassingen koppelen aan chipstickers die ze op voorwerpen zoals visitekaartjes kunnen plakken. Tikitag linkt de NFC-chips onder meer aan online fotoalbums, een muziekspeler, Skype-nummers of online vistekaartjes met koppelingen naar sociale netwerksites. Tikitags werkt onder meer met de fotosite Picasa en met de vriendensite Netlog, de tweede netwerksite van Nederland.

Tikitag ziet tevens brood in de ondersteuning van loyalty-programma's, of de tags kunnen worden geïntegreerd in billboards. Tikitag praat volgens Coppens ook met grote webpartijen over samenwerkingen.

Open platform

Omdat Tikitag een open platform biedt, kunnen ontwikkelaars zelf extra applicaties ontwikkelen. "Iemand die fietsen verhuurt heeft een koppeling gemaakt met zijn verhuurdatabase, zodat hij tikitags op fietsen kan plakken. Zo zijn nog talloze toepassingen mogelijk. Wij stellen ons platform open voor ontwikkelaars. Al tientallen doen mee."

Geld wil Tikitag verdienen door de verkoop van de tags. "Ook willen we in de toekomst NFC-chips van derde partijen laten werken met ons systeem. Daar gaan we ook geld voor vragen."

Concurrentie

Tikitag kan overigens binnenkort concurrentie verwachten. Vorige maand werd bekend dat ook de Franse fabrikant Violet, bekend van het pratende WiFi-konijn Nabaztag, werkt aan een RFID-platform voor consumenten.