Daarmee heeft het OpenCourseWare (OCW)-project volgens het MIT een belangrijke mijlpaal bereikt. OCW ging in 2001 van start met een pilot van vijftig lessen. Doel was om lesmateriaal zoals syllabi, lezingen en examens beschikbaar te stellen onder een open licentie. Deze licentie staat eenieder toe om het lesmateriaal te gebruiken, verspreiden en aan te passen voor niet-commercieel gebruik.

Inmiddels heeft het aantal online cursussen dus de 1800 gehaald en is het aanbod door 35 miljoen individuelen geraadpleegd. Zonder dat overigens duidelijk is wat deze geïnteresseerden met het materiaal hebben gedaan.

Onderdeel van het aanbod is een cursus ‘Data Communication Networks’ en een presentatie over de ‘Trends in RFID Sensing’. Om het MIT-model onder de aandacht te brengen van andere opleidingsinstanties werd recent het OpenCourceWare Consortium opgericht. De deelnemers namens Nederland zijn de Open Universiteit en de TU Delft. Zo heeft de Open Universiteit een ‘Introductie in Java’ online staan.

Bron: Techworld