De Chinese turnster He Kexin won op de Olypmische Spelen twee gouden medailes. Volgens haar paspoort is de jeugdig ogende turnster 16 jaar oud, maar bloggers beweren dat China heeft valsgespeeld: zij zou in werkelijkheid slechts 14 jaar oud zijn.

De Stryde Hax blog roept 'hackers' op om internet af te struinen om de ware leeftijd van He te achterhalen. Daarbij bleek een document op de site van het Chinese ministerie van sport dat helderheid hadden kunnen verschaffen op het laatste moment te zijn verwijderd.

Bewijs in cache

Google vindt het document nog wel, maar de link is dood. De Chinese zoekmachine Baidu vond twee speadsheets, en hoewel de documenten zelf zijn verwijderd, waren kopieën nog via de cache beschikbaar. Beide speadsheets geven He een geboortedatum van 1 januari 1994. He zou dus 14 jaar oud zijn en daarom niet mogen deelnemen.

Er zijn meer aanwijzingen van vals spel: in een artikel van het officiële Chinese persbureau Xinhua dat negen maanden voor de Spelen verscheen, werd een leeftijd van 13 jaar vermeld.

He zelf ontkent in alle toonaarden. "Mijn werkelijke leeftijd is 16," stelde zij na vragen van journalisten. Toen zij gevraagd werd was zij voor haar vijftiende verjaardag deed, viel er een stilte, waarna zij zei: "Ik was bij mijn team. Het was een gewone dag."

Vooral in Engeland is er veel aandacht in de leeftijd van He. Als bewezen wordt dat China heeft vals gespeeld, zou de 23-jarige Beth Tweddle de gouden medaille winnen.