Dit blijkt uit uitspraken van Soma Somasegar, vice-president van de Developer Division bij Microsoft. Volgens Somasegar kent Visual Studio 2005 een aantal compatibiliteitsproblemen met Windows Vista, die pas later opgelost zullen worden.

"We werken samen met het Vista-team om deze problemen te begrijpen en oplossingen te bedenken. Deze zullen echter pas na de lancering van Windows Vista, als update voor Visual Studio beschikbaar komen", aldus Somasegar.

Hoewel Somasegar niet ingaat op de aard van de problemen, ligt voor de hand dat vooral Vista's user account control een belangrijke oorzaak is. Dit nieuwe beschermingsmechanisme geeft gebruikers onder Vista minder rechten.

Volgens Sander Gerz van Dotned, de Nederlandse .Net-gebruikersgroep is het logisch dat er juist bij ontwikkeltools problemen ontstaan.

"Debuggers en compilers gaan op een erg fundamenteel niveau met het besturingssysteem om. Daar vallen dan juist problemen te verwachten", aldus Gerz.

Enige verbazing kan ook hij echter niet onderdrukken. "Je kunt je natuurlijk afvragen waarom ze dat nu pas melden. Visual Studio 2005 is al bijna een jaar uit en je verwacht dat de teams weten wat er in Vista zit dat daar impact op heeft. We vinden het jammer dat het zo is, maar begrijpen doen we het wel."

Volgens Arie Leeuwesteijn van Microsoft Nederland zal de benodigde technische update van Visual Studio 2005 in het eerste kwartaal van 2007 beschikbaar komen. "Microsoft zal het nodige doen om Visual Studio 2005 goed te laten werken in combinatie met Windows Vista", aldus Leeuwesteijn.

Geen .NET 1.1

Compatibiliteitsproblemen voor Visual Studio 2005 zijn niet het enige dat kwaad bloed gezet heeft bij veel, vooral Amerikaanse, ontwikkelaars. Ook de bekendmaking door Somasegar dat Microsoft uiteindelijk alleen het gebruik van Visual Studio 2005 op Vista zal ondersteunen, is slecht gevallen.

Volgens Somasegar is Windows XP de natuurlijke omgeving voor ontwikkelaars die nog ontwikkelen voor .NET Framework 1.1 en kunnen zij desgewenst onder Vista gebruikmaken van Virtual PC om hun werk te doen. Volgens de ontwikkelaars probeert Microsoft hen tot een overstap naar de nieuwste Visual Studio te dwingen.