Alexander Alvaro, lid van de commissie Burgerrechten van het Europees Parlement, gaat vragen stellen over de zaak aan de Europese Commissie, zo meldt Jennifer Baker, onze correspondent in Brussel.

Het Europarlementslid wil weten of de Europese Richtlijn Dataretentie, die aan de basis staat van de bewaarplicht in de Nederlandse Telecomwet, in dit geval echt van toepassing is. “Als dat zo is, zou dat veel vraagtekens zetten bij databescherming en eens te meer een bewijs zijn van de absurditeit van deze regelgeving.”

Hotels en conferentiecentra die over een eigen verbinding met de internetbackbone beschikken en klanten vervolgens (draadloos) internet aanbieden, zijn voor de Telecomwet mogelijk een internet service provider. De wet is op bepaalde details echter niet helder. OPTA wil daarin nu duidelijkheid en heeft tien hotels aangeschreven om informatie daarover te krijgen.

Opslagplicht

De betreffende hotels hebben een pak papier van 15 pagina’s aan vragen gekregen. Indien de OPTA beslist dat de Telecomwet van toepassing is, moeten de hotels zich registreren voor 250 euro en moeten ze voldoen aan de dataopslagplicht en het netwerk vrijgeven voor aftappen.

Hotels zijn al verplicht om bepaalde data van hun gasten te bewaren en beschikbaar te houden voor opsporingsdiensten, maar als zij als isp’s worden aangemerkt, moeten ze ook bijhouden wie toegang heeft tot het internet en wanneer. Dat vergt een flinke investering.

Gezocht probleem

“Het lijkt erop dat dit een oplossing is voor een gezocht probleem”, zegt Joe McNamee van EDRI, een Europese organisatie voor digitale rechten. “Het levert overlast voor hotels en gasten op.” Hij zegt dat er in Nederland een atmosfeer is ontstaan waarin surveillance en toegang tot persoonlijke gegevens tot steeds hogere niveaus worden opgerekt.

Eerder in dit dossier:

12 okt: OPTA jaagt op hotels met internet 13 okt: OPTA ziet 10 grote hotels als isp 14 okt: 'Hotelactie van OPTA tot mislukken gedoemd'