Het consortium van Nederlandse kabelbedrijven dat Nltree heeft gevormd, vindt het te duur om na dit jaar een aparte organisatie in stand te houden om het onderwijs te bedienen. De kabelbedrijven zullen de scholen daarom allemaal zelf voorstellen doen voor internettoegang.

Voor Nltree betekent dit besluit, dat al eerder dit jaar bij de scholen was aangekondigd, het ontslag van de overgebleven vijftig werknemers. Begin dit jaar werden al veertig banen geschrapt.

Nltree was jarenlang de huisprovider van de ongeveer elfduizend scholen in Nederland. Deze scholen kregen per 1 januari 2004 zelf de beschikking over hun it-budget en konden daarmee hun eigen internetprovider kiezen. Een groot deel koos echter wel voor Nltree.

Nu Nltree verdwijnt, wordt het aanbod meer geregionaliseerd. In augustus of september komen de aparte kabelbedrijven vermoedelijk met eigen internetpakketten voor scholen.

Voor de scholen verandert er niet zo veel, denkt woordvoerder Hans den Boer van stichting Kennisnet. "Alleen zullen scholen die domeinnamen en mailadressen hebben die eindigen op Kennisnet.nl, deze kwijtraken. We raden de scholen daarom aan een eigen domeinnaam te registreren, zodat ze onafhankelijk zijn."

"De markt van internet voor scholen is in beweging, maar dat is niet ten nadele van de scholen", aldus Den Boer. Stichting Kennisnet, dat onder meer verantwoordelijk is voor de gelijknamige portal, informeert de scholen via enkele sites. Een voorbeeld daarvan is Ispwijzer.nl dat in samenwerking met stichting Ict op School is opgezet.