Vaporstream maakt gebruik van het bestaande e-mailadres van gebruikers. De applicatie scheidt de naam van de zender en ontvanger en de verzenddatum van de inhoud van de e-mail, waardoor ze niet samen te zien zijn. De e-mail kan niet geforward, bewerkt, afgedrukt of opgeslagen worden.

Zodra de e-mail door de ontvanger gelezen is, verdwijnt het bericht, zonder ergens in een cache te belanden. Void Communications levert ook een extra dienst die het gebruik van Vaporstream op mobiele telefoons mogelijk maakt.

Hybride

Vaporstream is volgens de makers een 'hybride e-mail-im dienst' die de snelheid van chatten combineert met de betrouwbaarheid van e-mail. Zodra de e-mailschrijver zijn bericht intypt op de beveiligde internetomgeving van Vaporstream, verdwijnt het e-mailadres van de ontvanger uit de header.

De geadressseerde krijgt vervolgens een melding dat er een bericht voor hem klaar staat. Als de ontvanger het mailtje vervolgens op de Vaporstream-pagina opent, verdwijnen de gegevens van de afzender uit de header.

Vaporstream kost 40 dollar per jaar per gebruiker. Het toevoegen van de mobiele telefoon-functionaliteit kost 5 dollar per jaar extra per gebruiker.

Terrorisme

Void Communications heeft Vaporstream gedemonstreerd tijdens de Demofall-conferentie die deze week in San Diego plaatsvond. Chris Shipley, uitvoerend producent van de Demofall-conferentie, noemt het product 'veelbelovend'. De angst dat een dergelijke dienst koren op de molen is van terroristen die uit de handen van de cyberpolitie proberen te blijven, vindt Void Communications onterecht.

"Slechte mensen zullen altijd wel manieren vinden om slechte dingen te doen", aldus manager Bob Hall van Void Communications. Bovendien denkt Hall dat de technologie niet geschikt is voor terroristen, omdat het ontwikkeld is voor één-op-éénconversaties en niet voor groepscorrespondentie.