De bedrijven hebben vooralsnog niet zwaar te lijden onder de wereldwijde economische omstandigheden, maar geheel immuun zijn ze niet, blijkt uit de maatregelen. Omid Kordestani, commercieel topman van Google, schrijft op het bedrijfsblog dat de zoekmachinegigant te optimistisch is geweest. "We hebben teveel geïnvesteerd op sommige terreinen. We hadden meer groei verwacht dan we nu meemaken."

Geen salaris

Al eerder dit jaar sloot Google drie kantoren en stopte het investeringen in diensten als Catalog Search, Video, Jaiku, Dodgeball en Notebook. Deze week werd bekend dat Google-ceo Schmidt en oprichters Page en Brin over 2008 geen salaris en bonussen ontvangen.

Bij retailer Amazon sluiten vanaf mei drie distributiecentra in Indiana, Nevada en Pennsylvania, waardoor 210 werknemers zonder baan komen te zitten. De centra beslaan in totaal 7 procent van de distributieruimte die Amazon heeft in de VS.

Marktomstandigheden

Over het vierde kwartaal van 2008 liet Amazon nog goede winstcijfers zien, maar volgens een analist voelt ook Amazon de gevolgen van de kredietcrisis. "Ze zijn de laatste jaren hard gegroeid en hebben er veel distributiecentra bijgebouwd. Maar nu zijn het compleet andere marktomstandigheden", zegt analist Dan Geiman tegen de Seattle Times.

Een woordvoerder van Amazon ontkent dat er een verband is tussen de sluitingen en de huidige economische malaise. Ze wijst er op dat een nieuw te bouwen distributiecentrum in Arizona de drie andere centra overbodig maakt.