Ict-gigant IBM zet een speciaal programma op om toch wat hulp te bieden aan medewerkers die ontslag boven het hoofd hangt. Het gaat om werknemers in de Verenigde Staten en Canada. Het bedrijf heeft begin vorige week een massaontslag voor die landen aangekondigd. Daarbij komen 2800 banen te vervallen. Deze aankondiging kwam net na de bekendmaking van gunstige financiële resultaten voor het vierde kwartaal van 2008.

Uitgelekt

De outsourcing van medewerkers die ontslagen worden, gebeurt via Project Match. Dit blijkt uit uitgelekte documenten die de Amerikaanse nieuwszender CNN in handen heeft gekregen. Geïnteresseerde werknemers kunnen zich daarvoor aanmelden, waarna IBM dan kijkt of er mogelijkheden zijn voor die mensen in groeimarkten waar het bedrijf actief is. Vervolgens wordt er dan gekeken of de IBM-managers in die landen de opgegeven mensen willen aannemen.

Het initiatief is dus gebaseerd op vrijwillige deelname door de werknemer en vrijblijvende acceptatie door managers elders. De werknemers moeten bovendien in het verleden naar behoren hebben gepresteerd, en akkoord gaan met de lokale voorwaarden voor hun eventuele nieuwe baan. Het is nog niet bekend of dat dan ook geldt voor de lagere salarissen die in outsourcingslanden de norm zijn.

Wereldwijd

Het gaat om Aziatische landen als India en China, maar ook Oost-Europese als Rusland, Tsjechië, Hongarije, Polen, Roemenië en Slowakije. Ook Zuid-Amerika en Afrika zijn opgenomen in Project Match: Nigerië, Mexico, Argentinië en Brazilië staat op IBM’s interne lijst, naast Zuid-Afrika, Turkije en de Arabische Emiraten. IBM verklaart werknemers te helpen met de kosten voor verhuizen en het aanvragen van benodigde reis- en verblijfsdocumenten.