De voormalige werknemers van de failliete winkelketen Block Electrostore hebben sinds mei geen loon, vakantiegeld en reiskosten ontvangen die ze in eerste instantie nog te goed hebben van hun voormalige werkgever. Maar ook de uitkering van het UWV laat op zich wachten. De uitkeringsinstantie zegt het te druk te hebben, meldt RTV Noord-Holland.

Water staat werknemers tot de lippen

Volgens de werknemers worden ze door het UWV van het kastje naar de muur gestuurd, maar de uitkeringsinstantie zegt dat het nu eenmaal veel aanvragen moet verwerken. Het UWV wil vanaf aankomende vrijdag wel beginnen met het uitbetalen van voorschotten. Bij sommige werknemers staat het water tot aan de lippen, zo wordt uit de begeleidende tekst van de petitie duidelijk. Sommigen hebben betalingsachterstanden opgelopen wat betreft huur of hypotheek, anderen zien hun spaarsaldo verdampen.

Het gaat om in totaal 180 voormalige werknemers van de winkelketen in consumentenelektronica. Block Electrostore had zo’n twintig vestigingen. Volgens het Haarlems Dagblad treft de vertraging bij het UWV niet alleen de ontslagen werknemers van Block, maar ook die van andere bedrijven.

Laatste loon op 22 mei gehad

Curator Moeijes die het faillissement van Block afhandelt, zegt dat de werknemers hun laatste loon op 22 mei hebben gehad. Daarna heeft Moeijes de zaak overgedragen aan het UWV. Volgens het Haarlems Dagblad heeft het UWV vooral moeite om het nog openstaande achterstallige loon te berekenen. Complicerende factor is dat zonder die berekening het ex-personeel ook nog geen uitkering kan aanvragen.

Curator Moeijes is ondertussen druk bezig om de inboedels van de twintig Block-vestigingen te veilen. Gedurende deze hele week kunnen geïnteresseerden bieden op onder meer gloednieuwe iPads en platte televisies.