Volgens de bronnen kan Microsoft komende week al aankondigen dat het banen gaat schrappen vanwege de tegenvallende economische situatie, zo meldt The Wall Street Journal.

Geen zware ingrijpen

Toch zijn de ontslagplannen nog niet zeker, want de softwaregigant kan ook nog besluiten tot alternatieve kostenbesparingen. Hoeveel banen mogelijk op de tocht staan blijft eveneens onduidelijk, maar het eerder door verschillende blogs genoemde aantal van 15.000, ruim 16 procent van Microsofts mondiale personeelsbestand, zou flink aan de hoge kant zijn.

In een vorige week gehouden interview hield Microsoft-baas Steve Ballmer zich op de vlakte over de mogelijke ontslagronde, hoewel hij aangaf dat ook Microsoft vanwege de crisis serieus moet nadenken over kostenbesparingen. Zware ingrijpen zouden achterwege blijven, want "dat past niet bij onze bedrijfscultuur", oordeelde Ballmer.

Reiskosten

Mogelijkerwijs zal Microsoft de ontslagen bekendmaken bij de aanstaande presentatie van de financiële resultaten voor het vierde kwartaal van 2008. Bij de publicatie van de laatste kwartaalcijfers zei Microsoft al dat vanwege de economie minder mensen zouden worden aangenomen terwijl bezuinigd zou worden op zaken als reiskosten.

Enorme ontslaggolven zijn niet gebruikelijk voor het bedrijf uit Redmond. Soms vliegen er bij bepaalde onderdelen wat mensen uit na een overname van andere bedrijven en slecht presterende medewerkers lopen ook het risico de zak te krijgen. Verder is het totaal aantal medewerkers juist gestaag toegenomen: van 31.000 in 1999 tot 91.000 vorig jaar. Tussen de fiscale jaren 2007 en 2008 steeg het aantal medewerkers zelfs met 15 procent.

Financiële reserves

Concurrenten van Microsoft hebben al personeel de laan uit moeten sturen vanwege de crisis. Zo waren er ontslagrondes bij Hewlett-Packard, Yahoo en Sun Microsystems. Microsoft is dit bespaard gebleven, onder meer vanwege de grote financiële reserves en langlopende contracten met klanten in het bedrijfsleven.