Motorola wil met de ontslaggolf ongeveer 600 miljoen dollar per jaar besparen. Naast het schrappen van werkplekken gaat het bedrijf ook kritisch kijken naar zijn investeringen en probeert het de administratieve onderdelen af te slanken.

De mobieltjesmaker doet het qua verkopen goed, maar weet geen solide winst op te bouwen. Het bedrijf is begonnen met herstructuren toen de kwartaalwinst van het vierde kwartaal 2006 in een jaar tijd drastisch daalde van 1,2 miljard dollar naar 624 miljoen dollar. Het eerste kwartaal van 2007 ging het nog slechter met een magere winst van slechts 366 miljoen.

In maart verving het bedrijf al zijn financieel topman. Directeur Ed Zander wijt de slechte resultaten aan de steeds lagere prijzen voor de 'low-end'-gsm's. Motorola is niet gaan prijsvechten in dit segment, maar heeft zijn marktaandeel opgegeven. Eerder saneerde het bedrijf al 3,500 werknemers weg.

IBM

Ook IBM heeft een ontslagronde aangekondigd in de afdeling 'services'. In totaal 1.573 werknemers zullen op zoek moeten gaan naar een andere baan. Het merendeel van de getroffen werkplekken bevindt zich in Noord-Amerika. De herstructurering was vorige maand al aangekondigd, maar pas nu is bekend hoeveel mensen het betreft. IBM hoopt voor ongeveer 20 procent van de ontslagenen een andere betrekking binnen het bedrijf te vinden.