NEC heeft aangekondigd wereldwijd 20.000 banen te schrappen, waarvan bijna de helft in Japan. In welke divisies van het bedrijf dit zal zijn weet NEC nog niet, maar de banenreductie is een ‘substantiële hervorming’ van het concern.

Verschillende fabrieken zullen worden gesloten. NEC verwacht voor het gebroken boekjaar dat tot maart loopt ruim 2 miljard euro verlies te lijden. Eerder was 116 miljoen euro winst voorspeld.

Toshiba

Bij Toshiba moeten 4.500 arbeidskrachten weg. De meeste werknemers die vertrekken zijn part-timers die werkzaam zijn in de halfgeleidersector, en de afdeling de LCD-schermen maakt. Ook worden plannen voor de bouw van een nieuwe geheugenchipfabriek in de ijskast gezet.

Het technologiebedrijf leed over het laatste kwartaal van 2008 een verlies van 920 miljoen euro. De verkopen daalden met 200 miljoen euro.

De Japanse technologiesector wordt hard getroffen door de economische crisis. Zo kondigde Sony in december aan dat er 8.000 banen moeten verdwijnen na zwaar tegenvallende resultaten.