Alleen al bij marktleider Seagate moeten waarschijnlijk 5.400 banen verdwijnen. Dit is 10 procent van het totale personeelsbestand. In december liet het bedrijf al weten dat de verwachte omzet over het vierde kwartaal van 2008 waarschijnlijk fors lager uit ging vallen.

Eerst was de voorspelling dat Seagate zo'n 3 miljard dollar zou omzetten, de nieuwe verwachtingen spreken over 2,3 tot 2,6 miljard. Duidelijk is nu dat dit nieuwe cijfer ook niet wordt gehaald, schrijft The Register.

Western Digital en TDK

Bij Western Digital wordt ook bezuinigd. Hier staan 2.500 banen op de tocht, 5 procent van het totaal. Het Japanse TDK, waar schijfkoppen worden gemaakt, gaat 9.000 van de 60.000 banen schrappen. Vorig jaar leed het bedrijf een verlies van 304 miljoen dollar.

Veel hardwarefabrikanten ondervinden direct de negatieve gevolgen van de economische malaise. De laatste maanden kondigde onder andere Lenovo, ASML en Sony aan te gaan snijden in het personeelsbestand. Ook de Europese halfgeleiderindustrie luidde vorige maand bij de overheden de noodklok.