Zij verwijten Microsoft dat het nog nooit duidelijk heeft gemaakt wat het wel en niet accepteert. Dat Microsoft de ontwikkelaars 'Kol' en 'Jemaho' gedwongen heeft hun 'Vista-skin' voor Windows XP van internet te halen, kan grote gevolgen hebben voor deze volgens hen totaal onschuldige vorm van het aanpassen van het uiterlijk van Windows.

De in de ogen van de ontwikkelaars volstrekte willekeur waarmee Microsoft optreedt en de onduidelijkheid over wat voor de Amerikaanse softwaregigant wel en niet acceptabel is, leidt bij ontwikkelaars tot onzekerheid en terughoudendheid.

Volgens Brad Wardell, directeur van Stardock en de maker van het programma WindowBlinds waarmee skins eenvoudig kunnen worden toegepast, wordt de huidige situatie veroorzaakt door Microsoft. "Microsoft is erg selectief in welke schendingen van het intellectueel eigendom worden aangepakt. Dat leidt tot grote onduidelijkheid en onzekerheid."

Zo heeft Microsoft volgens Wardell nog nooit actie ondernomen tegen websites die het opstartscherm van XP veranderen door de XP-kernel aan te passen en die vervolgens de gepatchte kernel distribueren. Ook bedrijfjes die hun brood verdienen door de zogeheten uxtheme.dll te modificeren en daarbij de controle op een digitale handtekening breken, gaan vrij uit. "Terwijl dat niet eens alleen een schending van het auteursrecht is, maar ook een beveiligingsrisico", aldus Wardell.

Risico

Volgens Jean-Marie Houvenaghel, bekend als de ontwikkelaar JeMaHo, zal de huidige situatie vooral nieuwe ontwikkelaars afschrikken. Zijn Vista-skin was met 60.000 downloads in dertig dagen een enorm succes, zo groot dat hij nog twijfelt of hij de 1.4 versie niet toch zal uitbrengen. Dit vooral omdat een voorversie al via torrent-netwerken verspreid wordt.

Nieuwe ontwikkelaars zullen een dergelijke stap echter vermoedelijk niet durven te nemen. Wardell is een andere mening toegedaan. Volgens hem zal het ingrijpen door Microsoft maar weinig invloed hebben. "Er zijn duizenden ontwikkelaars die skins maken. En zolang zij de Microsoft logo's en afbeeldingen niet al te letterlijk namaken, zal er weinig aan de hand zijn."

Microsoft zelf weigert commentaar. Het bedrijf laat weten niet te willen reageren op 'geruchten en speculaties'.