Onder de limiet vallen ook updates en upgrades van applicaties, meldt de Windows Mobile Twitterfeed. Ontwikkelaars zijn boos en wijzen erop dat Microsoft mogelijk geld gaat vragen voor het uploaden van meer versies en apps dan het maximum van vijf stuks.

"We kunnen niet geloven dat Microsoft dit doet", schrijft ontwikkelaar J. R. Edward. "Het is net alsof ze niet doorhebben wat de concurrentie aanbiedt. Het is alsof ze op een andere planeet leven, alsof hun banen niet afhangen van de geboekte resultaten." iPhone-ontwikkelaars betalen 99 dollar per jaar voor een onbeperkt aantal uploads. Android-developers zijn 25 dollar per jaar kwijt. Microsoft vraagt net als Apple 99 dollar per jaar, maar staat slechts vijf uploads toe.

Developers, developers, developers!

Volgens Edward zal de actie van Microsoft ertoe leiden dat de apps gewoon niet meer worden bijgewerkt. Bij Android en de iPhone worden regelmatig app-updates uitgebracht. Sommige applicaties voor de iPhone worden zelfs elke week vernieuwd.

"Er was een tijd dat ceo Steve Ballmer over het podium rende en en 'developers, developers, developers!' schreeuwde. Waarmee hij wilde laten zien hoe belangrijk developers voor Microsoft zijn. Maar marketing en peptalks kunnen geen daden vervangen. Afgaand op de daden staat Microsoft vijandig tegenover developers", concludeert Edward. Volgens hem zijn de eindgebruikers het kind van de rekening.

In de armen van de concurrentie

Andere ontwikkelaars denken dat de maatregel ontwikkelaars in de armen van de concurrentie zal drijven. Een developer uit Nieuw Zeeland noemt het "hersenloos" van Microsoft.

De softwaregigant heeft nog geen reactie gegeven op het hoe en waarom van de regeling. Productmanager Loke Uei Tan van Microsoft zegt in een blogpost dat de ontwikkelaars het bij het verkeerde eind hebben. Hoe de vork dan wel in de steel zit, laat hij echter niet weten. De Microsoft-ontwikkelaar belooft dat hij meer laat weten over de beweegredenen van het bedrijf als hij daar toestemming voor krijgt.