Google Instant, de functie die meteen zoekresultaten toont op het moment dat een gebruiker de eerste letter van een zoekterm intikt, werkt nu ook met Google Maps, YouTube en Google Images.

Ontwikkelaar Feross Aboukhadijeh bouwde een YouTube Instant-pagina en kreeg meteen een aanbod om bij Google te komen werken. Hij is echter al als stagiaire werkzaam voor Facebook. Een andere ontwikkelaar, Michael Hart, bouwde vervolgens een Google Maps Instant. Hart bouwde de applicatie in vier uur, schrijft Techcrunch. Hart ging verder en maakte ook een Google Images Instant. Het is nog niet duidelijk wanneer Google zelf de instantfunctie toevoegt aan zijn andere diensten.

Tijdsbesparing

Google lanceerde de Instant-functie donderdag. Volgens het bedrijf levert het per zoekactie gemiddeld een tijdsbesparing op van tussen de 2 en 5 seconden, omdat het zoektermen voorspelt en resultaten daarvan ook meteen weergeeft. In totaal besparen alle wereldwijde zoekers per dag 111 jaar, rekent Google voor. Google Instant is wellicht de belangrijkste vernieuwing door Google sinds de PageRank-algoritmes eind jaren negentig.

Chrome

Tegelijkertijd krijgt ook de webbrowser Google Chrome ondersteuning voor 'instant search', schrijft de weblog Google Operating System. De eerste implementatie is sinds dit weekend beschikbaar via Chrome Dev Channel en in de Chrome Canary Build.

Ook van Apple's iTunes is dit weekend overigens door een ontwikkelaar, de 15-jarige Stephan Ou, een instant-mashup gemaakt.