Het bekende weblog GeenStijl blijkt de dienst intensief te hebben gebruikt om eigen beeldmateriaal naar de redactie door te sturen voor de productie van GeenStijl TV. Op die manier kon een item snel online komen. Dat gebeurde in ieder geval toen verslaggever Rutger van Castricum nog items produceerde.

Suriname

“Toen Rutger in Suriname was, heeft hij beeldmateriaal via Megaupload doorgestuurd", vertelt Ambroos Wiegers (Professor Hoxha), voormalig technisch directeur van GeenStijl, tegen Webwereld. Daarmee doelt hij op een reis die Van Castricum in 2008 heeft gemaakt. “Wij downloaden het materiaal dat hij gedraaid had dan en gebruikten dat."

Megaupload was vooral het platform voor GeenStijl om eenvoudig videomateriaal uit te wisselen. “Het bleek een betrouwbare manier om bestanden door te sturen. Redelijk beveiligd, want je moet een code hebben om bij het materiaal te komen", vertelt Wiegers. “Rutger maakte die reportages voor GeenStijl. Niemand anders heeft recht op de content dan Newsmedia zelf."

Open-sourcesoftware

Ook in de open-sourcewereld was Megaupload poplair. “Sinds 2006 heb ik er actief gebruik van gemaakt", vertelt ontwikkelaar Stefan de Konink tegen Webwereld. Hij gebruikte het voor FFmpeg, een pakket dat video kan afspelen. “We hadden het nodig om fouten te bekijken bij FFmpeg-encoderingen. Op een paar reclames na een uitstekende voorloper van initiatieven als WeTransfer en DropBox."

Ook bij de gebruikers van Cinelerra, een open source videobewerkingsprogramma, werd Megaupload veelvuldig gebruikt. Volgens De Konink werd er op de mailinglist veel eigen materiaal uitgewisseld via Megaupload. “Het was een makkelijk methode om eigen videoproducties uit te wisselen, ver voordat Vimeo HD ondersteunde."

Geen SOPA nodig

Gevraagd naar eventuele problemen met auteursrechten bij andere platformen stelt Wiegers dat ook andere platformen nu in een gek parket komen. “Wetransfer is populair in de creatieve wereld. Maar er zouden daar ook problemen kunnen ontstaan", vreest hij. Wel wijst hij erop dat mogelijk de wat andere manier van werken hier wat verschil kan maken.

Belangrijker is wat hem betreft dat de discussie rond SOPA kan stoppen. “Als er redelijke verdenkingen zijn dan blijkt men in staat om in te grijpen. Het kan dus wel. Wat mij betreft dit toont dit aan dat er geen SOPA nodig is."