Aan de download zijn wel een aantal eisen gesteld. Ontwikkelaars moeten een actief Windows Phone Dev Center account hebben, een actief App Studio-account of developer unlocked toestel. Met de Preview for Developers-app wordt de download dan automatisch binnengehaald.

Wat direct opvalt is de introductie van spraakassistent Cortana, waarmee Microsoft wil wedijveren met Siri en Google Now. Maar ook het nieuwe actie- en notificatiemenu, de SWYPE-invoermethode van het toetsenbord en de mogelijkheid tot meer bewegende tegels ('live tiles') op je mobiele scherm springen in het oog.

Virtuele assistentie

Wat betreft Cortana worden voorlopig alleen Engelse spraakcommando's opgevolgd. Cortana is vernoemd naar de virtuele assistent van Master Chief in de gameserie Halo, dat in handen is van Microsoft. Cortana kan zich door instellingen en gebruik aanpassen aan de gebruiker. De spraakassistent wordt vrijwel zeker ook geïntegreerd in Windows, Xbox OS en zoekmachine Bing.

Niet als ontwikkelaar geregistreerde gebruikers moeten wachten op de OEM's. Debutant is vermoedelijk de Nokia Lumia 630 die per half mei beschikbaar is in Nederland als eerste smartphone met Windows Phone 8.1. Verder is bekend dat de Nokia Lumia's een OTA-update naar Windows Phone 8.1 deze zomer krijgen. Dan brengt de Microsoft-telefoontjesmaker tevens drie nieuwe toestellen uit met WP 8.1.