De interesse voor het ontwikkelen van tabletapps voor Windows daalt. In een onderzoek (PDF) door IDC en Appcelerator onder 6700 ontwikkelaars zegt nog maar 34 procent zeer geïnteresseerd te zijn in bouwen van apps voor tablets die Windows draaien. Dat was in augustus nog 40 procent. Windows-tablets werken met ofwel Windows 8 ofwel Windows RT. De interesse voor Windows Phone onder ontwikkelaars stijgt nog wel licht, tot 37 procent.

HTML5 zakt weg

Ontwikkelaars vinden de iPhone nog altijd het meest interessant (85 procent), gevolgd door de iPad (82 procent). Daarna komen Android-smartphones (79 procent) en Android-tablets (66 procent). Het aantal ontwikkelaars dat zeer geinteresseerd is in bouwen van apps met HTML5 daalde tot 60 procent, de laagste score in het onderzoek dat sinds april 2011 wordt gehouden. In juli 2012 stond de interesse in HTML5-apps nog op 73 procent.

De interesse om te ontwikkelen voor Samsungs nieuwe besturingssysteem Tizen is gestegen tot 12 procent. Eind februari zal Samsung de eerste Tizen-smartphone aan journalisten tonen. Tizen is gebaseerd op Linux. Samsung werkt samen met onder meer Intel aan de ontwikkeling van het systeem.

Aanpassingen na NSA-gate

De onthullingen over de spionagepraktijken van inlichtingendienst NSA leiden volgens het onderzoek ook tot aanpassingen in apps. 64 procent van de ondervraagde ontwikkelaars zegt daardoor enkele belangrijke aspecten van de ontwikkeling van mobiele apps te heroverwegen.