Google I/O, oftewel Innovation in the Open, is de conferentie van Google voor softwareontwikkelaars die willen bijdragen aan een nieuwe generatie producten en diensten op internet.

Vic Gundotra, vice president van Google engineering onthulde de plannen van het bedrijf tegenover drieduizend ontwikkelaars die de conferentie bezochten: "Internet is het dominante platform geworden in dit tijdperk, maar clouds zijn inmiddels net zo ontoegankelijk geworden als mainframes ooit waren!"

Om die reden wil het bedrijf zich richten op verbeteringen in drie verschillende gebieden, om ervoor te zorgen dat webapplicaties net zo krachtig worden als desktopapplicaties.

Google Gears

Een van die gebieden is de browser, die het volgens Gundotra nog altijd moet afleggen tegen de kracht van de desktop en zich veel te langzaam ontwikkelt. Google Gears, inmiddels omgedoopt tot simpelweg Gears, moet hier verandering in brengen.

Gears is het open-source project dat ervoor moet zorgen dat browsers beter in staat zijn om rich media applications (RMA's) te draaien. Als voorbeeld noemt Gundotra MySpace, dat Gears gebruikt om gebruikers te laten zoeken in hun inbox. De reden dat het bedrijf de naam Google heeft weggestreept voor Gears, is dat het bedrijf wil aantonen dat de techniek niet alleen is bedoeld voor het Google-platform.

Google App Engine

Een ander gebied waarin Google verbetering wil brengen is de manier waarop webapplicaties worden gepresenteerd aan gebruikers. Het bedrijf wil dit bewerkstelligen door haar infrastructuur open te stellen voor iedereen.

Dit stelt ontwikkelaars in staat om, met behulp van de Google App Engine een webapplicatie te lanceren via het Google platform, waarmee in één klap miljoenen gebruikers kunnen worden gebruikt.

Anderzijds is het voor de gebruiker interessant, omdat de applicaties op een centrale plek worden aangeboden. Vooralsnog was het gebruik van de App engine als test voorbehouden aan een selecte groep mensen, maar inmiddels is het vrijgegeven voor iedereen.

Android

Tot slot wil het bedrijf meer openheid brengen in de wereld van telefonie, met behulp van haar Android platform voor mobiele telefoons. Google ziet Android als de ideale mogelijkheid om de functionaliteiten van de internetbrowser, door te trekken naar de mobiele telefoon.

Gundotra: "Wij zijn ervan overtuigd dat de mobiele telefoon op den duur het toegangspunt zal vormen voor een eindeloze reeks applicaties." De genoemde verbeteringen op het gebied van webapplicaties en het mobiele telefoonplatform zijn volgens Google belangrijk voor de toekomst, omdat het gegarandeerd zal zorgen voor meer winst.

"Hoe groter internet wordt en hoe beter de webapplicaties functioneren, hoe meer mensen er online te vinden zullen zijn. Meer mensen online, betekent een toename in het aantal zoekopdrachten en een toename in winstcijfers", aldus Gundotra.

Googles ontwikkelchef voegde er wel aan toe dat de gemaakte winst altijd weer rechtstreeks wordt geïnvesteerd in het bestaande platform.

iPhone concurrent?

Tijdens de conventie demonstreerde het bedrijf haar Android-platform op een speciaal daarvoor ontwikkelde telefoon, die, met een touchscreen, internettoegang en hoogwaardige graphics, zeer veel weg had van Apple's iPhone.

Volgens Gundotra is de Android-phone echter allerminst een poging om de iPhone te beconcurreren: "Dit is geen antwoord op de iPhone. Ik vind de iPhone een fantastische telefoon, met een kwalitatieve internetbrowser die in veel opzichten aansluit bij de doelen van ons bedrijf: internet naar de mobiele telefoon brengen. We mochten willen dat iedere telefoon zo goed was als de iPhone".