De application programming interface (api) laat buitenstaanders met het sociale netwerk communiceren. Tot nu toe krijgen ontwikkelaars toegang tot profielinformatie, foto's, vriendenlijsten en anonieme informatie die al zichtbaar is voor iedereen. Om deze gegevens te gebruiken moet de gebruiker inloggen op de applicatie met zijn Hyves profielgegevens. De externe applicatie krijgt dan tijdelijk toegang tot een profiel.

Hyvers kunnen ondermeer verjaardagen van vrienden importeren in Google Calender en Apple's iCal. De Google Maps mashup laat gebruikers zien waar zijn hyvesvrienden zich op de aardbol bevinden. Daarnaast kunnen zij een pdf fotoalbum genereren van elke willekeurige hyver die zijn foto's heeft vrijgegeven.

Alfa fase

De api verkeert op dit moment in een zeer vroege testfase, de zogenaamde alfa fase. De beta versie staat gepland voor 19 december. Een aantal ontwikkelaars heeft gevraagd om toegang tot de gegevens over wat Hyves-leden aan het doen zijn. Het vrijgeven van evenementgegevens van gebruikers en van welke Hyves-groepen iemand lid is staan ook op het verlanglijstje.

Open social

In januari moet de Hyves api geschikt zijn voor Google's OpenSocial platform. Hierdoor kunnen programmeurs widgets ontwikkelen die bij verschillende sociale netwerken toegepast kunnen worden.