Een wedstrijd van BlackBerry-producent Research In Motion heeft dit weekend 15.000 apps opgeleverd voor het nieuwe besturingssysteem BlackBerry 10. RIM lanceert het OS eind deze maand en hoopt dan al een aardig ecosysteem aan apps te hebben waar gebruikers mee aan de slag kunnen.

Beloningen voor ontwikkelaars

Met het organiseren van de 'port-a-thon' hoopte RIM ontwikkelaars te motiveren hun apps om te zetten voor BB10. Als beloning bood de BlackBerry-fabrikant 100 dollar per goedgekeurde app. Hoe meer apps een ontwikkelaar in de App World krijgt, hoe hoger de beloning met prijzen als een ontwikkelingstoestel of een reis naar ontwikkelaarscongres BlackBerry Jam Europe.

Nu heeft RIM de schone taak voor zich om de ingediende apps uit te zoeken om te zien of ze geschikt zijn voor de appwinkel. Vorige week kreeg de producent kritiek app-piraten financieel te belonen met de lokkertjes om ontwikkelaars te motiveren. Eén ontwikkelaar trof een port van zijn eigen Android-app aan in de winkel van BlackBerry voor drie keer de prijs van dezelfde app in Google Play. In de voorwaarden van de port-a-thon (punt 14) eist RIM dat ontwikkelaars bewijzen dat ze de rechtenbezitters van de applicatie zijn.

Robuust ecosysteem

Het is er RIM alles aan gelegen om ontwikkelaars te enthousiasmeren voor BlackBerry 10 omdat er een versterkend effect uitgaat van een robuust ecosysteem. Hoe meer volwaardige apps er beschikbaar zijn, hoe sneller consumenten kiezen voor het nieuwe platform. En hoe meer consumenten kiezen voor BB10, hoe sneller andere ontwikkelaars zich vervolgens op het systeem storten.

De populaire app WhatsApp zegt voorlopig geen plannen te hebben een variant uit te brengen voor BB10. Ondertussen breidt BlackBerry zijn berichtenfunctie Ping uit. Het is nu ook mogelijk om te bellen via BlackBerry Messenger 7, zodat telefoontjes tussen BlackBerry-gebruikers via de WiFi-verbinding gaan in plaats van de belbundel.

Update 14.36 uur: Stukje over BBM aangepast, aangegeven dat de app al is verschenen met toevoeging Voice.