De grappen werden gemaakt tijdens PyCon, een conferentie voor Python-developers met onder meer Python-bedenker Guido van Rossum als keynote speaker. Een van de vrouwelijke toeschouwers, een 'developer evangelist' bij emaildienst Sendgrid, hoorde achter haar rug dat twee developers seksueel getinte woordgrappen aan het maken waren. Het ging over 'big dongles' en 'forking repo's'.

Voor haar was dat voldoende reden om haar om te draaien, een foto van het duo te maken, en deze direct op Twitter te zetten. Ook riep ze de organisatie via een Twitter-hashtag op om de mannen te berispen.

Beiden ontslagen

De tweet had grote gevolgen, want niet alleen moesten de mannen tijdelijk de zaal verlaten, ook werd een van hen ontslagen. Dat liet de voormalig Playhaven-medewerker zelf op Hackernews weten. Hij bekent dat hij een grap over 'big dongles' had gemaakt, en verontschuldigt zich daarvoor, maar de opmerking over 'forking repo's' was volgens hem verkeerd opgevat door de vrouw. Hij neemt het haar kwalijk dat ze niets over zijn opmerkingen zei, maar wel meteen een foto van hem op Twitter plaatste.

Nadat er op haar blog en op Twitter massaal kritiek is geuit op de actie van de vrouw, is ook zij uit haar functie ontheven. De ceo van Sendgrid stelt dat hij het goed vindt als vrouwen seksisme in de techscene aan de kaak stellen, maar niet een man publiekelijk aan de schandpaal moeten nagelen. "Uiteindelijk hebben haar uitlatingen de toekomst van Sendgrid in gevaar gebracht. In haar functie moet ze geen wig drijven tussen developers, ze moet ze juist verenigen. Daarom kan ze haar rol nu niet meer op effectieve wijze uitvoeren."

Mannencultuur

De ontslagen medewerkster stond al bekend om haar strijd tegen de 'mannencultuur' in de techscene. Zo heet haar blog butyoureagirl.com. Voor het bekende TEDxTalks was dat twee maanden geleden de reden om haar een presentatie te laten geven over carrièrevrouwen in Silicon Valley.

Haar actie heeft echter niet tot sympathie geleid: er is een storm van kritiek los gebarsten op sociale media en techblogs. In een post op haar blog verantwoordt de vrouw uitgebreid haar Twitter-actie, maar de reacties zijn grotendeels negatief.