De Mozilla Foundation komt hiervoor met een nieuwe api (application programming interface), genaamd JetPack. Daarvan is nu een experimentele versie vrijgegeven. Addons voor webbrowser Firefox zijn daarmee met reguliere technieken te maken: html, JavaScript en css (cascading style sheets).

Nieuwe functies

De makers van Firefox melden dat er tot op heden ruim 12.000 addons zijn gemaakt door zo'n 8.000 ontwikkelaars. Dat is in de afgelopen vier jaar gedaan en wel op de 'ouderwetse manier', waarbij wat meer technische kennis is vereist. Firefox dankt veel van zijn populariteit aan de functie-uitbreidingen middels addons.

Het doel is om met JetPack iedereen in staat te stellen makkelijk een addon te maken. Dit moet veel meer toevoegingen en vooral ook verrassende nieuwe uitbreidingen opleveren. Mozilla draagt hiermee zijn strategie uit om het web 'persoonlijk' te maken.

Een ander voordeel van JetPack is dat het toevoegen van addons geen herstart van de browser vereist. De nieuwe architectuur voor Firefox-addons is een open source-project van Mozilla Labs en de broncode is dan ook te downloaden. De api verkeert nu nog in experimentele fase.

Mozilla Labs Jetpack - Intro & Tutorial from Aza Raskin on Vimeo.