In december nam de hoeveelheid spam nog enorm toe. Door de stortvloed aan spammail in de dagen voor kerst werden klanten van UPC getroffen door problemen in de e-mailserver. UPC zag in 2006 een verzevenvoudiging van de hoeveelheid spam in de maand december, ten opzichte van het jaar ervoor.

Dat de hoeveelheid spam in de eerste week van januari met 30 procent is afgenomen, is gebaseerd op de resultaten van analyses van e-mailprovider Softscan. Er zijn voor het onderzoek zo'n half miljoen gebruikers van voornamelijk internationale bedrijven gescand. Hoofd van de technologieafdeling, Diego d'Ambra zegt tegenover Techworld.com dat de daling hoogst ongebruikelijk is.

Het uitvallen van de botnet ziet d'Ambra als de meest logische verklaring, aangezien botnets de belangrijkste factor zijn in het genereren van spam.

Een andere verklaring zouden de aardbevingen voor de kust van Taiwan kunnen zijn. Door deze aardbevingen lag het internetverkeer in Azië enige tijd op zijn gat en werd het in de periode daarna bovendien flink trager. Desalniettemin is de verklaring niet erg waarschijnlijk, aangezien er geen daling van spam geconstateerd werd vlak nadat de aardbevingen plaatsvonden.

Volgens Softscan is een dusdanig sterke daling van de hoeveelheid spam in het begin van januari nog niet eerder voorgekomen.