In het eerste kwartaal van 2012 is het aantal aansluitingen voor vaste telefonie in Nederland met 31.000 gestegen naar een totaal van 6,03 miljoen. Dat blijkt uit een rapport van Telecompaper, dat tevens meldt dat een dergelijke groei voor het laatst in 2006 zichtbaar was.

De groei heeft onder meer te maken met triple play. Bij de al jarenlang populaire abonnementen waarin internet, telefonie en televisie worden gecombineerd, behoort ook een vaste aansluiting. Momenteel bieden KPN, Telfort, XS4ALL en Vodafone deze dienst al aan.

Providers pushen VoIP-markt

De andere oorzaak is volgens markmeter Telecompaper de door providers gedreven VoIP-markt. In het afgelopen kwartaal groeide het aantal lijnen met 4,2 procent naar 2,36 miljoen lijnen. VoIP over een DSL-verbinding daalde wel: met 0,5 procent naar 1,87 miljoen lijnen. De overige aansluitingen zijn die van glasvezelklanten (FTTH/B).

Research-analist Kamiel Albrecht die aan het rapport schreef, verwacht dat de groei zich in 2012 zal doorzetten. “Naar verwachting zal de Nederlandse markt voor vaste telefonie met 0,9 procent toenemen. Hierbij zal VoIP de daling bij PSTN/ISDN en WLR gaan compenseren", meldt hij via een persbericht.